Nieuws



00d. Leerlingen De Zeewinde onthullen oorlogsgedichten

Nieuws
00d. Leerlingen De Zeewinde onthullen oorlogsgedichten
 
De onthulling van de gedichten samen met burgemeester Peter Rehwinkel.

 Rockanje – Onlangs hebben kinderen van basisschool De Zeewinde de begraafplaats Maria Rust bezocht waar ze ook een rondleiding kregen. Daarna maakten ze er een gedicht over.

Het schrijven van de gedichten was onderdeel van lessen op school van de juffen Marieke en Martine over de oorlogsgeschiedenis. Ook kregen de kinderen een rondleiding over begraafplaats Maria Rust, als onderdeel van de lessen, langs de graven van gefusilleerden, militairen en burgerslachtoffers. Daarna schreven ze allemaal een gedicht dat gaat over de oorlog: over een oorlogsslachtoffer dat op Maria Rust ligt begraven, of over een onderwerp zoals angst of verraad.
Deze gedichten, 41 stuks in totaal, staan nu allemaal op de begraafplaats rond een amberboom. Vorige week werden ze door de leerlingen zelf onthuld, samen met burgemeester Peter Rehwinkel.

Wat opvalt als je de gedichten leest, is dat veel ervan gaan over Maaike van Rietschoten. Maaike was één van de dodelijke slachtoffers bij het bombardement op 4 maart 1943 op de meisjesvakschool en de ambachtsschool in Brielle. Maaike zat in Brielle in school, maar woonde in Rockanje. Zij ligt begraven op Maria Rust. Bijzonder is ook dat Maaikes neefje Piet Lekkerkerk zal spreken tijdens de Dodenherdenking op Maria Rust dit weekend. De moeder van Piet was een zus van Maaike. De familie van Maaike heeft de van haar bewaard gebleven spullen aan het Historisch Museum den Briel geschonken waar ze tentoongesteld zijn. 

Heeft u een bezoek aan Maria Rust in de planning voor de herdenking of een andere dag? Neem dan zeker even de tijd om de gedichten bij de amberboom te lezen.

Overgenomen uit het Weekblad Westvoorne.
Foto: Wil van Balen.


E A F B G G C D