Insectenhotel

De historische begraafplaats Maria Rust in Rockanje wil de planten- en bloemendiversiteit op de begraafplaats stimuleren, en in de omgeving. Bijen en insecten hebben stuifmeel en nectar nodig om te leven. Bovendien vervullen ze op hun beurt weer een rol bij de bestuiving van planten en bloemen, zodat die vrucht kunnen dragen en zich kunnen voortplanten. Wij willen bijen en andere insecten helpen door ze nestelmogelijkheden en schuilplaatsen te bieden, zoals in ons insectenhotel. Daar kunnen ze in dood hout, holle stengels, en andere gaten en spleten een kamer vinden om rustig te overwinteren. Vlinders, solitaire bijen en wespen, pissebedden… iedereen is van harte welkom!

     
Ontwerp

Een historische begraafplaats is de ideale, rustige plek voor zo’n hotel. Het staat daar op een beschutte plaats, in de schaduw onder de bomen (richting zuiden), maar het krijgt ook wat zon. Kom vooral kijken hoe het eruit ziet, maar hier geven we graag de informatie die nodig is om meteen zelf aan de slag te gaan. Want zo eenvoudig is de bouw van een insectenhotel; zie de tekening en de foto van het resultaat. Nog meer weten? Kijk dan bijvoorbeeld op www.bijenhotels.nl 


Insectenhotel Maria Rust is ontworpen door Jaap Stolk. Het werd gemaakt en gevuld door de gebroeders Stolk (Jaap, plus Jan en Cees) met hulp van de leden van de werkgroep Maria Rust. De vestiging Rockanje van Horticoop Welkoop leverde het hout (zonder verf en vernis!) en wethouder Paméla Blok opende het hotel op 30 mei 2017, tijdens de Week van de Begraafplaats. Tekenaar Bert van der Meij maakte de instructietekening, zodat iedereen een vestiging van deze bijzondere hotelketen kan bouwen. 

Materiaal
Eigenlijk is het gewoon een flinke boekenkast, met een fraai dakje. Het hotel is dus 210 cm hoog, 50 cm diep, en heeft een breedte van 125 cm. Alles van vurenhout. De 4 horizontale planken van  2,5 cm dik, 125 cm lang en 50 cm breed (A: zie de tekening) liggen op 8 latjes van 3 bij 3 cm (B), vastgeschroefd tegen de 2 staanders van 172 cm hoog en 50 cm breed (C). Dan heb je nog 5 tussenschotjes (D) nodig, om tussen de horizontale planken te zetten, plus een tussenschot bovenin, van 38 bij 50 cm (E), en een plankje om een vak voor de dennenappels te maken (F). 
Voor extra steun kun je in de vierkante vakken links- en rechtsboven nog 2 schoortjes zetten van ca. 40 cm lang (G).
Het dak bestaat uit 2 x 5 plankjes (H), die steunen op 2 latten, voor en achter – in totaal 4 (I).

Opbouw
Schroef de latjes op de staanders. De staanders zijn hier overigens gemaakt van steigerhout, elk van drie planken met open naden ertussen, waar nog vlinders doorheen kunnen. Leg de horizontale planken tussen de staanders. Zet dan de tussenschotten erin. Bevestig alles met schroeven, zodat de kast stevig staat. Gebruik in twee van de bovenste vakken eventueel een extra schoortje. 
Het dak bestaat uit vijf plankjes, die elkaar een stukje overlappen (er zijn sponningen van 2 bij 2 cm in gezaagd) en langer zijn dan de diepte van het hotel, zodat er voor en achter een soort overstek ontstaat. Je kunt er ook twee platen op leggen (van in totaal 70 bij 85 cm) met of zonder gras, of met dakpannen. Zaak is wel dat het dak waterdicht is. Het steunt op vier bredere latten, die voor en achter schuin vastgeschroefd zijn; zie de foto. Bovenin het hotel stop je stro met gaas ervoor, zodat al te enthousiaste bewoners het stro er niet uit kunnen gooien en vogels het niet kunnen stelen. Ook de dennenappels blijven het beste liggen achter gaas. Bevestig het gaas vóórdat je het dak er definitief op zet, dat werkt het makkelijkst.
 

Vakken vullen
Daarna vul je de vakken, vooral met materiaal met gaten en gaatjes erin. Of je stapelt er spullen in die samen voor de insecten voldoende ruimtes maken om in te nestelen en te schuilen: oude bloempotjes, draineerbuizen, dakpannen, takken, boomstammetjes, bakstenen zonder en met gaatjes, bamboe en wat je al niet kunt verzinnen. In de boomstammetjes kun je nog gaatjes boren, van 6 of 8 mm. Boor ze schuin naar boven, zodat er geen water in blijft staan. Zo worden de kamers sleutelklaar opgeleverd, zogezegd.

Zet het hotel ten slotte op een paar stevige tegels, zodat de zijkanten niet wegrotten door optrekkend vocht. De eerste bewoners arriveren gegarandeerd in een mum van tijd…

Storm februari 2022
Helaas kon het hotel de zware storm in februari 2022 niet aan en ging om. Gelukkig robuust gebouwd en geen schade. Voor de zekerheid toch maar voorzien van extra steun aan de achterzijde.    
     
     

E A F B G G C D