Rockanje in oorlogstijd

f. Gedenkplaat Gemeentehuis

Oorlog
f. Gedenkplaat Gemeentehuis

Onthulling gedenkplaat te Rockanje

Bericht 1 in de Brielsche Courant van 27-04-1954.

Het bestuur van de nationale herdenkingsdag, afdeling Rockanje, verzoekt ons mede te delen, dat op Dinsdag 4 mei a.s., des namiddags 6 uur in de gang van het gemeentehuis een gedenkplaat zal worden onthuld ter nagedachtenis aan hen die vielen in de jaren 1940-1945. Na de onthulling zal de plaat worden overgedragen aan het gemeentebestuur van Rockanje.

In aansluiting hierop zal de gebruikelijke stille omgang plaats hebben, naar de gedenkplaatsen in de duinen, Blindeweg en algemene begraafplaats. Deze plechtigheid is voor alle belangstellenden vrij toegankelijk.

Bericht 2 in de Brielsche Courant van 07-05-1954.

Alvorens te Rockanje de stille omgang ter ere van hen, die tijdens de Duitse bezetting vielen, plaatsvond, werd een bronzen gedenkplaat in de hal van het gemeentehuis, houdende de namen en leeftijden van de oorlogsslachtoffers uit deze gemeente, onthuld en overgedragen aan de gemeente. Nadat alle deelnemers aan de stille omgang zich op het plein van het gemeentehuis hadden verzameld, sprak de heer A. van Rij, voorzitter van het monumentencomité, waarbij hij zeide, dat het doel van het comité was geweest een monument te doen oprichten , waarop niet alleen de namen van de gefusilleerden voorkwamen, doch de namen van allen, die door het oorlogsgeweld, hoe dan ook , om het leven kwamen. De vereniging monumentenzorg stelde evenwel zulke hoge eisen de uitvoering van zo'n monument, dat men daaraan financieel onmogelijk kon voldoen, deshalve men had gemeend te moeten volstaan met een gedenkplaat, waarop de namen van een 16-tal oorlogslachtoffers voorkomen en die hij hierbij aan het gemeentebestuur overdroeg, onder dankzegging voor de verkregen medewerking.

Burgemeester Haak beantwoorde de heer van Rij door te zeggen, dat de gemeente dit gedenkstuk in dank aanvaardde, dat de gemeente hiervoor een passende plaats in het gemeentehuis heeft gezocht en dat men dit zorgvuldig zal bewaren voor het nageslacht. Het onderhoud van deze gedenkplaat zal de gemeente voor haar rekening nemen, en dat niet alleen, zij zal ook zorgen voor het onderhoud in de duinen, aangevende de plaats waar enige burgers werden gefusilleerd, en zorgen voor het onderhoud van het monument op de algemene begraafplaats.

De onthulling geschiedde doordat Jantje Groeneveld, wiens vader werd gefusilleerd, de vlag, die de plaat nog bedekte , wegtrok. De familie van de oorlogsslachtoffers werd voorrang verleend tot betreding van het gemeentehuis en bezichtiging van het bronzen plaatstuk met de gouden letters. Daarna volgden de overige belangstellenden.

Nadat een en ander onder plechtige stilte en onder het leggen van een krans en andere bloemstukken had plaats gevonden, kon de stille omgang worden gehouden.


E A F B G G C D