Nieuws



2020 - a02 | Oudheidkamer Oostvoorne exposeert bijzondere graftrommel

Archief
2020 - a02 | Oudheidkamer Oostvoorne exposeert bijzondere graftrommel

 Cees Hokke bekijkt de bijzondere graftrommel van meester Tammeling. © john de pater

De gerestaureerde graftrommel van Oostvoorne is overgebracht naar de Oudheidkamer in het dorp. Secretaris Cees Hokke kan niet wachten het bijzondere object daar te laten zien.


Een zinken trommel met glazen deksel. Daarin een krans van zinken bladeren, grote porseleinen bloemen en kleine blikken bloempjes. Eens neergezet als eerbetoon op het graf van de Oostvoornse meester Tammeling (1886-1934). Secretaris Cees Hokke en bestuurslid André Hokke van de Oudheidkamer Oostvoorne zijn blij met de trommel, die ze gaan exposeren in hun pand aan het Kerkplein in Oostvoorne. ,,Ik ben ervan overtuigd dat er mensen komen kijken", zegt Cees. De Oudheidkamer gaat alleen pas 15 mei open. ,,Ons idee is om de trommel snel een mooi plekje voor het raam te geven", vertelt Cees. 'Hij hoopt dat de gemeente Westvoorne, waarvan ze de trommel in bruikleen kregen, toestemming geeft'. 

Gerestaureerd

Cees is erg geïnteresseerd in funerair erfgoed. Hij heeft in zijn leven honderden begraafplaatsen, in binnen- en buitenland, bezocht. Cees meent zelfs te weten dat dit niet de enige trommel op Voorne-Putten is, maar er ook nog een (gehavend) exemplaar in Hekelingen ligt. Ook de Oostvoornse trommel was er slecht aan toe. Pieke van Doorn uit Veenhuizen heeft dit exemplaar gerestaureerd. ,,We willen de graftrommels redden die er nog zijn", benadrukt ze.
 
We willen de graftrom­mels redden die er nog zijn
-Pieke van Doorn

Ooit lagen er in Nederland zo'n 25.000. Nu zijn er minder dan 1000. ,,Het is belangrijk om het verhaal van de graftrommel door te vertellen." Zelf doet ze dat in haar graftrommelmuseum in Veenhuizen.

Verhaal vertellen

Ook Cees is van plan niet alleen de trommel te laten zien. Zijn gidsen zullen het verhaal vertellen. ,,We kunnen ook verwijzen naar de begraafplaats in Oostvoorne waar de trommel lag." De Oudheidkamer zit sinds afgelopen zomer in een pand aan het Kerkplein. Het eerste jaar trok de nieuwe expositieruimte zo'n 1100 bezoekers.

 
Artikel uit het Algemeen Dagblad van 26-02-2020 Editie Voorne Putten.

E A F B G G C D