IJ

IJspelder Gerbrand | 1900 - 1941

IJ
IJspelder Gerbrand | 1900 - 1941
     
    Grafnummer: -
     
Gerbrand IJspelder * 's-Gravenhage 16-10-1900 † Rockanje 07-04-1941 | 40
     
Zoon van Gerbrand IJspelder* en Adriana Pronk*.    

Functie:  wachtmeester der Artillerie.
Beroep:  beroepsmilitair.
   
Trouwde met:     
Maria Johanna Duijverman* *  Leiden 15-12-1902  †  Oegstgeest 27-05-1994
     
Dochter van Abraham Duijverman* en Johanna Wilhelmina Dreef*.    
     
Notities:
Oorlogsslachtoffer.
* bij naam = niet op Maria Rust begraven.


Gerbrand IJspelder was beroepsmilitair en Engelandvaarder. Hij woonde in Leiden.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, was hij wachtmeester der Artillerie. Na de capitulatie ging hij in het verzet. Omdat hij al snel gezocht werd, scheidde hij van zijn echtgenote om haar niet in de problemen te brengen.

Hij wilde eind 1940 of begin 1941 al naar Engeland oversteken met een grote groep: Jaap Cohen (arts in Den Haag), Frits Glaser (arts in Leiden), luitenant Jan Bunschoten, H.A. Luitwieler, A.H. Flaton, J.A. Ruys, en J.C. Nout. Ze kochten een vlet en een motor, en deze zou in Alphen aan den Rijn worden afgeleverd door een officier, die echter gearresteerd werd, De vlucht ging niet door.

Daarna maakte hij plannen om naar Engeland te gaan samen met twee aankomende mariniers: Evert Groen en Gart IJspelder. Ze werden onder meer geholpen door verzetsman ir. Van de Wallen, een schelpkalkbrander uit Brielle. Hij bracht de IJspelders in contact met schipper Weltevrede, ook uit Brielle, en deze kon IJspelder's BM in zijn klipper mee naar Brielle nemen.

Op 7 april 1941 werd de BM te water gelaten. De drie mannen begonnen hun tocht naar Engeland maar kwamen niet ver, want de BM liep al gauw op een zandbank ten zuidoosten van Voorne-Putten. De 40-jarige militair voorkwam arrestatie door zelf een einde aan zijn leven te maken. De enige andere die dat (voor zover bekend) deed was Van den Berg, een jurist die zichzelf vergiftigde. Gerbrand's lichaam spoelde bij Rockanje aan en werd door zijn zwager geïdentificeerd. Hij werd op begraafplaats Rhijnhof in Oegstgeest (tegenwoordig gemeente Leiden) begraven.

De andere twee mannen werden door de Kriegsmarine afgevoerd. Er werd niets meer van hen gehoord.

Uit: Wikipedia - De vrije encyclopedie.

Pagina terug
E A F B G G C D